La coproducció en les polítiques socials a Barcelona. Una mirada des d’Alencop, Diomcoop i el Sindicat Popular de Venedors Ambulants
Màster Oficial en Polítiques Socials i Acció Comunitària, Universitat Autònoma de Barcelona
Júlia Jaumot i Lluch, 2021
À télécharger : PDF (2,4 Mio)
Résumé :
En un context on la població immigrant a Espanya ha augmentat exponencialment, on el procés de regularització és un calvari, on les desigualtats socials són més visibles i on la desconfiança cap a l’administració cada vegada és més notòria, és quan sorgeix la necessitat de treballar per pal·liar i revertir aquestes situacions. És en aquest punt, on la ciutadania es reivindica i s’autoorganitza per buscar solucions col·lectives allà on l’administració no presta atenció. Quan el problema es dimensiona i arriba a l’esfera pública l’Administració actua i busca aliances amb la ciutadania per fer front als problemes conjuntament. Una de les possibilitats que s’obre és la coproducció de polítiques públiques com una via per poder treballar conjuntament des de la corresponsabilitat i el colideratge implicant un canvi en les estructures de poder. La coproducció busca respondre a la següent qüestió: com es resol els problemes col·lectivament, de forma innovadora i implicant a la ciutadania?
La present investigació posa el focus en tres iniciatives socials de la ciutat de Barcelona conformades per persones migrants Alencop, Diomcoop i El Sindicat Popular de Venedors Ambulants les quals formen part de l’entramat de l’economia social i solidària. Aquesta recerca, a través d’una anàlisi comparativa, té l’objectiu de comprovar si la relació que s’ha establert entre l’Administració local i cada col·lectiu pot considerar-se coproducció.